Profi fotós az esküvőn? Mondj nemet!

A Vogue magazin összeállított egy 10-es listát arról, hogy mire mondj nemet az esküvődön. Ebben többek között a profi fotós is szerepelt, és gondolom mondanom sem kell, hogy nem mindenki értett egyet a cikk szerzőjével. :)

Hogy pontosan miről is van szó?

Idézem:

It made sense back in the olden days, pre–Facebook albums and Instagram hashtags, when the whole world didn’t have phones with cameras on them. Having the actual leather-bound album on your coffee table seemed like the only evidence that the whole thing actually took place. If social media is not your thing, why not scatter some disposable cameras around the party and let your drunken guests go to town? You’ll end up with hilarious and candid pictures without the pressure of “likes.”

A lényeg nagyjából az, hogy a Facebook és Instagram előtti időkben talán volt értelme profi fotóst felkérni, hiszen akkoriban még nem volt tele a világ kamerás mobilokkal. Persze, ha nem kenyered a közösségi média, akkor csak szórd meg a részeg násznépet pár eldobható fényképezőgéppel és már készülnek is a viccesebbnél viccesebb képek.

Erre a cikkre persze többen is reagáltak. A következő két kép közül az egyiket John Warren fotós, a másikat pedig egy vendég készítette. (Ki lehet találni, melyiket ki :) ) Amikor Stephanie, John egyik ügyfele meglátta a cikket, egyszerűen egymás mellé tette őket, kifejezve azt, hogy mit gondol a Vogue cikkéről.

profi fotós az esküvőre

Hogy én mit gondolok erről?

Azt, hogy minden esküvő egyedi, és minden pár el tudja dönteni mit szeretne. Egy fontos pillanat nem a fotóstól lesz jelentőségteljes. Egy jó kép viszont segít felidézni.

Mikor érdemes megfogadnod a Vogue tanácsait?

  1. Ha dolgoztatni akarod a vendégeidet, és biztos vagy benne, hogy úgy tudják majd megmutatni azt a napot, ami ennyire fontos Neked, ahogyan emlékezni szeretnél rá ;)
  2. Ha Te, vagy az egyik vendéged vállalja, hogy összegyűjti,
  3. kiselejtezi,
  4. és egy történetté állítja össze az elkészült több száz random képet.
  5. Ha a vendégeid fényképezőgépei/mobiljai olyan felbontással dolgoznak, hogy abból bátran rendelhetsz nagyméretű papírképet.
  6. Ha lesz olyan, aki szívesen utómunkázza neked az elkészült képeket, ért is hozzá, és felelősséggel vállalja, hogy egy hónapon belül elkészül. (de az igazság az, hogy valószínűleg a képek nem fognak egy egységet alkotni)
  7. Ha nem aggódsz amiatt, hogy fontos pillanatok nem lesznek megörökítve.
  8. Ha számodra a fotózás nem is annyira fontos.

És ezzel semmi probléma nincs.:)

Mindenesetre az esküvői fotózás nem csak az exponálásról szól. Nem elég a technikai tudás, legalább ilyen fontos a felkészültség és megbízhatóság. Egy esküvői fotózás nagy projekt, ami nem az első kattintásnál kezdődik, hanem hónapokkal előtte. Mindemellett remek dolog, ha a vendégek szemszögével is kiegészül a történet!

És Te mit gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?