Canon 50mm 1.8 – Kompromisszumokkal kiváló

Az 50 mm-es 1.8-as canon objektív évek óta nagy kedvencem. Hogy miért?

1. Kiküszöbölhető szépséghiba, kedves portrék

IMG_1033

Első portréobjektívnek remek, ha nem akarsz/tudsz sokat költeni, de érdekel a téma, és kevesebb fény mellett is szeretnél fotókat készíteni. Ha néhány dologra odafigyelsz, sok örömöt fog okozni. (Pl. közelebbről kicsit torzít, ezt utólag érdemes korrigálni, de mi sem egyszerűbb ennél?;) )

2. Olcsó

De nem ám viszonylag, hanem tényleg. Valaki táskára többet költ. Vagy például egyszer egy pasi előttem a dm-ben. Hogy ez mit jelent? Újonnan is kijön kb. 30-ból. De használtan biztos van kedvezőbb ajánlat is. És ha figyelmes vagy, nem járhatsz túl rosszul azzal sem. Csak olvasd el a következő pontot…

3. Strapabíró

Annak ellenére, hogy nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy pillepalackokból van összerakva, nem mondhatom róla, hogy kesztyűs kézzel kéne bánni vele. (Bár megérdemelné persze;) ) Az enyém egyszer – teljesen véletlenül persze – leesett, de egy kis legózás után ugyanolyan remekül muzsikált.

4. Makró

Habár ahogy a leejtést, közgyűrű nélkül az obi fordított használatát sem ajánlhatom, ennek ellenére rabja vagyok a módszernek (egy jó szenzortisztító azért kell hozzá:) ).

a canon 50mm-es fordítva & szokásosan
a canon 50mm-es fordítva & szokásosan

A legolcsóbb és legmenőbb makró obi lesz a kezedben, ha fordítasz rajta egyet. Igaz, szokni kell, és levegőt is csak ritkán venni. De erről majd később.

IMG_4807

5. Sokoldalú

Fotózhatsz vele "tájképet"
Fotózhatsz vele kevésbé hagyományos tájképet is…:)

Portré, makró, tájkép… Mindenhol koncentrálhatsz a finom részletekre, és a kis mélységélességnek köszönhetően ki is emelheted őket.

6. Bokeh

50mm 1.8 bokeh dinnye
50mm 1.8 bokeh dinnye

Hát nem szép, ahogy mos?:)

7. Megtanít használni a manuális fókuszt

Igen. Az automata fókusza inkább lutri, mint jó, de ennek köszönhetően nem jövök zavarba, ha manuálisan kell fókuszt állítanom akár más objektíveken is. Jó játék, ha nem esküvőkön kell megismételhetetlen pillanatokat elkapnod. De ott is fotózhatsz csendéleteket;).

ezt a részletet autófókusszal kicsit tovább tartott volna elkapni, persze arra is van trükk...:
ezt a részletet autófókusszal kicsit tovább tartott volna elkapni, persze arra is van trükk… :)

Az objektívben rejlő lehetőségekre, játékra, könnyedségre koncentráltam, így a hátrányait nem fejtettem ki, és a képek sem nyersek (a raw fájlokat utólag finomhangoltam). Megemlítendő a teljesség kedvéért, hogy sok esetben produkál lágy képet, drágább társainál (lényegében csak ilyenek vannak:) ) kevésbé kontrasztosat, stb. De szeretettel, némi alap photoshop vagy lightroom használattal a legtöbb hiányossága kompenzálható.:)

A következő bejegyzésben mesélek egy kicsit arról, hogy a fent említett lehetőségeket hogy hozhatjuk elő 2-3 percnyi utómunkával.