Makrófotózás makró objektív nélkül + videók

A makrófotózás az egyik kedvenc területem. Alapvetően introvertált vagyok, és ez 14 évvel ezelőtt (mikor a fotózás elkezdett érdekelni), még jellemzőbb volt rám. Így nem csoda, hogy először azokkal a fotóalanyokkal mertem próbálkozni, akik nem néztek rám vissza;)

Ha dslr-ed van, vagy azt tervezel venni, valószínűleg már tudod, hogy mi ezeknek a gépeknek a hátránya: szinte minden témára külön objektív kell.

De mi van akkor, ha te még nem tudod, hogy szeretnél-e makrózni? Egy jó makró objektív túl sokba kerül ahhoz, hogy csak úgy vegyél egyet. Egy rossz makró objektívvel meg nem leled majd örömödet benne. Kár lenne érte. De ne aggódj, van megoldás:) Ha csak kipróbálnád a makrófotózást, vagy eleve szeretsz makrózni, de megnéznél valami újat, akkor most figyelj!

Az ingyenes megoldás

Egy egyszerű mozdulattal, és stabil kezekkel megoldható, hogy egy közönséges objektívvel makrózni tudj. Nem kell hozzá semmi más.

Nem akarlak félrevezetni, ezért most elárulom, hogy ez nem olyan lesz, mint egy átlagos makrófotó. (Szerintem annál még izgalmasabb is;)

makrófotózás
Festményszerű hatás, photoshop effektek nélkül

Ez a kép a kedvenc, és egyben legolcsóbb objektívemmel készült, amiről itt is olvashatsz: http://www.dorablanka.hu/blog/felszereles/az-ultimate-canon-50mm-1-8-as/

Mi a trükk? Egyszerűen tartsd a géped elé fordítva az objektívet!

Kísérletezned kell a távolságokkal, de közben látni fogod, ahogy a kép alakul. Ügyelj a légzésedre! A mélységélesség rendkívül kicsi lesz, így egy levegővételtől is elmászhat a fókusz. A jó hír, hogy ez nem mindig baj;). Próbálgasd az objektív (minimális) oldalirányú elmozdítását is! Így hozhatsz létre különleges fényfoltokat.

Ha teheted, kapcsold be a liveview funkciót, és nézd az lcd-n, hogy mit is csinálsz. Sokkal könnyebb lesz!

Ebben a videóban láthatod, hogy is fest ez a gyakorlatban:

A 800 forintos megoldás

Ehhez szükséged lesz egy fordítógyűrűre. Ennek a segítségével fordítva teheted rá az objektívedet a vázra. Így nem kell neked tartanod, és fókuszálni is sokkal pontosabban tudsz majd. A vásárlásnál a szűrőmenet méretére kell figyelned. És kérlek, nehogy itthon vedd meg több ezer forintért. Rendelj ebay-ről!

Itt azt látod, hogy is néz ki ez a fordítógyűrű, és hogy kell feltenni a gépre. A lényeg, hogy a piros pöttyös részével kifelé. Ezt illeszted majd a gépen található piros pöttyhöz. (Ha Canonod van:) )

Makrófotózás fordítógyűrűvel
Gofri

Ez a kép egy kezdőkategóriás dslr-rel, és egy szuper olcsó, nagy kedvenc objektívvel készült: Canon 100D + Canon 40mm 2.8. Abszolút low-budget felszerelés, ár-érték arányban pedig szuper!

Fontos! Légy óvatos, ne szorítsd rá túlságosan a fordítógyűrűt, mert nem fogod tudni leszedni!

Kompromisszumok

Nem lenne kerek a cikk, ha nem beszélnék a kompromisszumokról. De hidd el, ezek nem akadályok, hanem lehetőségek! :)

  • Nem fogsz tudni autófókuszt használni. De tudod mit? Amúgy is meg kellene tanulnod használni a manuális fókuszt. Hogy miért? Azt majd legközelebb elmesélem:).
  • Ha az első módszert alkalmazod, poros lehet a szenzor. Néha viszont ígyis-úgyis meg kell tisztogatnod a megfelelő eszközzel. Én erre Lenspen-t használok. Például így:

Tisztításkor a következőkre is érdemes figyelni:

  1. Ne fújkálj a gépbe, vagy az objektívbe, mert az apró nyálcseppektől foltos lesz:)
  2. Mielőtt elkezded letörölni, érdemes lesöprögetni a lenspen ecsetes részével, így nem karcolod meg az esetleg rajta levő kis porszemekkel, mikor törölgeted
  3. Ne használj papírzsebkendőt, vagy bármi hasonlót, mert bármilyen puhának is tűnhet, vagy karcol, vagy zsíros lesz tőle az üveg

Van még tipped a tisztításhoz?:)

Ki fogod próbálni? Mutasd milyen képet készítettél!

Vélemény, hozzászólás?