Hogyan fotózzunk fekete kutyát?

Fekete kutya szindróma. Hogy micsoda? Hát igen. Fekete kutya szindróma. Ilyen is van.

Amikor elkezdtem gondolkozni, hogyan is álljon össze ez a poszt a fekete kutyák fotózásáról, akkor botlottam bele ebbe a fogalomba. Az általam elolvasott cikkek nagy része szerint a fekete kutyák sínylődnek legtovább (akár életfogytig is) a menhelyeken. Főleg, ha azok még nagytestűek is. És öregek. A fekete macskáknak is csak annyival szerencsésebb a helyzetük, hogy bizonyos szubkultúrákban trendinek számítanak.

blackdog

A lehetséges okok között szerepel az is, hogy a fekete kutyákat nehezebb jól fotózni. Következésképpen, a menhelyek weboldalaira feltett képeken kevésbé tűnnek szeretetreméltónak, sőt sokan egyenesen agresszívabbnak látják ezeket az állatokat. Ebben persze könyékig benne vannak azok a könyvek és filmek, amik előszeretettel sózzák rá fekete kutyákra a démoni szerepeket (csak hogy egy aktuálisabb példát említsünk: lásd Harry Potter Zordóját).

Szóval ez a helyzet. De hogyan fotózzunk fekete kutyát, hogy lerombolhassuk ezeket az előítéleteket?:)

Először is kutyát fotózni egyébként sem könnyű – semmit, ami gyorsan mozog…:), de a következő tippekkel talán hamarabb érhető el sikerélmény:

1. Keressünk olyan hátteret, amibe a kutya kevésbé olvad bele.

mudi-768x512

2. A fekete kutyát érdemes túlexpózni. Így ugyan a háttér is világosabb lesz, de a kutyából is látszódik majd valami.

3. Ha tehetjük fotózzunk RAW-ban!

fekete_kutya02-768x574

Ez nagyon fontos, mivel így rengeteg részletet hívhatunk elő képünkből. Nincs általános recept, de amit én a képek nagyrészénél alkalmazok, az a következő:

Növelem az expozíciós értéket, és felhúzom az árnyékokat. Mivel ez legtöbbször a kép “kifakulását” eredményezi, a kontraszton is húzok. Ezeken felül a többi pedig már ízlés kérdése.

Ha több fekete kutyás kép raw fájl-ján(?) módosítanál egyszerre, olvasd el ezt a bejegyzést: Raw fájlok beállításainak másolása

blackdog-e1440064451290-1024x619

4. Ne csak a színekkel válasszuk le a háttérről – használjunk kis mélységélességet.

pumi02-768x512

5. Érdemes leguggolni, vagy lefeküdni az érdekesebb szög kedvéért ; )

IMG_1276

6. Adjunk valamit a kutyának, amin elrágódhat, esetleg fárasszuk le a fotózás előtt :)

feketekutyaszindroma-768x512

7. Legyünk türelmesek, és ha gyors az autófókusz, használjuk azt. Gyakorlatlanabbak fotózzanak távolabbról, ne zoomoljanak rá nagyon a modellre, mert nehezebb jó pillanatot elkapni, ráadásul ha kicsi a mélységélesség, az állat könnyen kimozdul az éles terület síkjából.

pumi1-1024x683

A képek nagy része a következő objektívvel készült: Canon 50mm 1.8

Találkoztál már a fekete kutya szindrómával? Esetleg van még ötleted, hogyan fotózzunk fekete kutyát?

Vélemény, hozzászólás?