Hogyan készülj a fotózásra, ha te vagy a fotós?

Minden fotózás egy projekt. És talán már említettem, hogy nem is az első kattintásnál kezdődik…? Ami előtte van, legalább annyira fontos… Hogyan készülj a fotózásra stresszmentesen?

Nem tudom te hogy vagy vele, de engem a váratlan helyzetek mindig rettentően frusztráltak. Ráadásul ez a frusztráció keveredik egy enyhébb maximalizmussal is. Éppen emiatt jár az agyam folyton, hogy hogy készülhetnék fel mindenre… (persze mind tudjuk, hogy sehogy;) ) De ha te is megpróbálkoznál vele, akkor ez a bejegyzés neked szól.

1. Egyeztess a modellel

Mit szeretne ő látni a képen? Mit szeretnél te? Hol van ennek a közös keresztmetszete?

2. Kutass

Gyűjts képeket, amik vázolják az elképzeléseiteket. Nagyon jó erre pl. a Pinterest. Beszéld át a modellel, hogy ő is ilyesmire gondolt-e?

Hogyan készülj a fotózásra

3. Elemezd ki

Kiválasztottál pár képet, mi ezekben a közös? Mi az ami miatt tetszenek? Hogyan érhető el az a hatás?

  • Pl. Honnan jön a fény?
  • Milyen típusú? (természetes, vaku, esetleg egyszerű lámpa?)
  • Mi adja a kép igazi karakterét? Az utómunka? Az arckifejezés? A ruha?
fotozas
Ennél azért írhatsz szebben…:)

4. Szedd össze, mire van szükséged

A legapróbb részletekig gondold végig, hogy milyen eszközökre, helyszínre, és mennyi időre lesz szükséged. Mi kell ahhoz, hogy megvalósítsd, amit az elemzés közben kigondoltál?

Pl. Kell egy stúdió, vagy egy nagyobb szoba, ahol összerakhatsz egy vakuszettet. Ez a világítás megoldható egy lámpával és egy derítőlappal. Lesz mire felszerelned a derítőlapot? Lesz aki tartja esetleg?

5. Hol készíted a képeket?

Szabad ott fotózni? Lesz elég fény, ha nem vakuval akarsz világítani? Lesz áram, ha kell a vaku? Zavarhat ott valami titeket? Ha kint készíted a képeket, milyen lesz az időjárás? Mikor megy le a nap, stb.?

6. Mennyi időt vesz igénybe?

Ne feledd, ha másfél órát tervezel a fotózásra, számold hozzá az előkészületeket és az elpakolást is! Például egy vakuszett felállítása minimum fél óra. És ugyanennyi összepakolni is…:)

7. Írj listát, és pipálj

Nem tudsz mindent fejbentartani. De nem is kell!

8. Írj forgatókönyvet

Nagyobb fotózásoknál, ha több ember, helyszín, esetleg asszisztencia is van, érdemes a fotózás menetéről forgatókönyvet írni, és azt megosztani a többiekkel. Így sokkal nagyobb az esélye, hogy gördülékenyen megy majd minden.

9. Készülj pózokkal

hogyan_keszuljunk_a_fotozasra

Bevallom őszintén, hogy az instruálás nem egészen az én asztalom. Ha te is hasonlóképp’ vagy vele, akkor is van megoldás ;). Keress póz-ötleteket!  Tele van velük a pinterest. Gyakoroljátok. Baromira nem ciki. :)

10. Légy türelmes

Önmagaddal szemben is. Ha az első fél órában csak béna képeket tudsz csinálni, az tök normális. Nekem néha tovább is eltart, mire kikísérletezem a kívánt hatást. Ez belefér bőven.

11. Ne tervezz túl

Habár sok mindent érdemes átgondolni, ne ragaszkodj görcsösen a tervekhez. Engedd, hogy munka közben formálódjon a koncepció!

12. A fotózás az utómunkával ér csak véget

Ha bizonyos eszközök nem állnak rendelkezésedre, az utómunkával még mindig pótolhatod némelyiket. Arról nem beszélve, hogy a képek hangulatát alapvetően meghatározza az utómunka.

+1 Segítsd a modelled

A következő bejegyzésben igyekszem összefoglalni, mire figyelj a kamera másik oldalán :).

 

Vélemény, hozzászólás?